Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказките на Вилхелм Хауф през юли

БНР Новини
Илюстрация от 1850 г.

През последните три години от краткия си общо 24-годишен живот Вилхелм Хауф създава толкова много и толкова прекрасни приказки за деца, романи, поеми и сатирични произведения, като следва принципите на литературното течение Романтизъм, че безусловно е признат за един от най-талантливите немски автори от началото на 19 век. Свежест и оригиналност на таланта, изобретателност и гениално чувство за хумор са главните аргументи за тази оценка.
СнимкаЕдна от интригуващите истории, случили се през краткия му живот, е свързана със замъка Лихтенщайн. През 1826 г., годината, в която Хауф написва и куп приказки, създава и исторически роман със заглавие Романтична сага за историята на Вюртемберг, който става изключително популярен в Германия и особено в областта Швабия, тъй като разказва за един от най-драматичните периоди в историята на областта - управлението на херцог Улрих (1487-1550). Този роман е толкова успешен, че вдъхновява наследниците на прототипа на главния герой да възстановяват порутения замък и в реставраторската операция те следват описанието на Хауф, подробно направено в романа.
Интересът към жанра приказки и писането на приказки, отдалечени в пространството (екзотично-ориенталски) или отдалечени във времето (романтично-исторически) е една от пословичните дейности на  писателите-романтици. Вилхелм Хауф  започва да пише приказки заради децата в семейството на генерал барон фон Хугел, тогавашен министър на войната, на които става домашен учител след завършването на университета. Публикува ги в „Алманах“ през 1826 г. и за радост на днешните читатели и СЛУШАТЕЛИТЕ НА РАДИОТЕАТЪРА тези приказки не само оцеляват през вековете, а продължават да са вълнуващи, смешни и тъжни, с прекрасен език и богато въображение.
Вилхем ХауфПрез следващите няколко ранни съботни сутрини ще чуете последователно всички приказки на Вилхелм Хауф, които Радиотеатърът е успял да продуцира през годините. Халифът Щърк е драматизация и режисьорска работа на Ребека Арсениева, която работеше с финес и изключителен професионализъм десетилетия наред за каузата на българското аудиоизкуство. Участват актьорите Коста Карагеоргиев, Мая Бабурска, Рачко Ябанджиев, Луна Давидова, Георги Пенчев, Иво Горчев, Цонка Митева, Георги Калчев и Михаил Здравев.
Панорамата на Вилхелм Хауф ще продължи с Малкият Мук на 16 и 23 юли и Джуджето с дългия нос на 30 юли. В събота, от 7.15.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна