Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Михов: Законът за резерва на практика не действа

Тодор Воденов: Десетки хиляди тонове мини в "Миджур" не са утилизирани

Снимка: БГНЕС

Връщането на задължителната казарма е идея, която отдавна се обсъжда и обществено, и експертно. Социологически проучвания показват над 72% подкрепа за идеята. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" доц. Милен Михов, депутат от Патриотичния фронт по повод подготвения та ВМРО законопроект, който цели законово регламентиране на задължителното военно обучение.

Дълго време живеехме в илюзията, че колективната сигурност – членството в НАТО и ЕС са достатъчна гаранция за нашата национална сигурност и начините на водене на военна политика могат да бъдат свързани единствено и само с малка, професионална, добре подготвена и добре екипирана армия, от което сега имаме само първото – малка армия.

В момента, резервът на въоръжените сили е окомплектован едва на 21%, изтъкна Михов. Кадровата армия също е неокомплектована.

В този смисъл, в този формат  Законът за резерва на практика не действа. Военната подготовка ще има първата последица  създаване и подготовка на хора, които могат да бъдат зачислени в резерва и могат, в условията на криза или недай Боже, война, да бъдат подготвени за нуждите на въоръжените сили.

Според анализ на МО издръжката на един кадрови войник е около 1200 лв. на месец, а на наборен – около 400, изтъкна Михов.

Тодор Воденов, председседател на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа", припомни, че най-популярната песен сред наборните войници винаги е била тази за уволнението.

Ако смятат, че група млади граждани ще бъдат задължени да маршируват в казармите и ще стане нашата страна е по-добре защитена, смятам, че това не е добра идея. Инфраструктурата на отбраната вече е съвсем различна от тази, която беше, когато съществуваше третият куплет на нашия химн  "С нас Москва е в мир и в бой, партия велика води нашия победен строй". Нека бъдем реалисти – има проблеми в отбраната и те са свързани с осигуряване на инфраструктура в отбраната. Необходима ни е висококачествена техника в авиацията, във флота. Необходими са добре платени професионалисти, добре мотивирани хора, които да работят в системата на отбраната.

Михов изтъкна, че през 2015 г. близо 1000 студенти са се явили за доброволно първоначално военно обучение през лятото, а е имало едва 300 бройки. Той отчете, че не се търси отричане на професионалната армия, а съчетаването ѝ с наборна, което се среща в много страни-членки на НАТО и ЕС.

Воденов подчерта, че все още няма решение за утилизацията на мините в завод "Миджур". Според него поръчките трябва да се дават директно на специализираните предприятия, а не те да се явяват подизпълнители на спечелилите по ЗОП фирми.

На склад са десетки хиляди тонове, а парите, които се дават всеки месец за съхранение, са твърде много.

Михов отчете, че от парламента ще отправят въпроса към министър Ненчев в най-скоро време. Той се съгласи, че законови промени, според които държавата да може да възлага директно на предприятията си поръчки, свързани с отбраната, биха били уместни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени