Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за деца с аутизъм е пред закриване заради финансови затруднения

Снимка: www.autismtoday-bg.eu

Въпреки че беше открит съвсем наскоро, първият по рода си в България Център за приложна поведенческа анализа за деца с разстройства от аутистичния спектър в квартал "Горубляне" вече изпитва сериозни финансови затруднения. Владислава Цолова, председател на фондация "Стъпки за невидимите деца на България", припомни в ефира на "Хоризонт до обед" как Центърът беше създаден с усилията на родители на деца, подкрепата на местната власт и дарения: 

Сградата в момента има един съвсем европейски вид, но най-ценното в нея е качеството и това, което се прави. Оборудването също е направено с помощта на дарители – то е оценъчно и постоценъчно оборудване за приложна поведенческа анализа, което е докарано от САЩ. Специалистите ни са психолози, които са сертифицирани, с помощта на дарители отново, в приложно-поведенския анализ. Те работят под изключителна супервизия от специалистите от чужбина.

Всичко дотук е много скъпо, но най-скъпото е поддържащото работата. Оценката на едно дете, която се прави от нашите  специалисти, отнема месеци. Всяко дете има една дебела книга, в която са направени оценки на всички негови умения и неумения. На база на това приложно-поведенският аналитик от чужбина изготвя индивидуална програма, която важи няколко месеца, докато детето се подобри. След това се прави нова. Заплащаме програмата, която е изключително скъпа, с дарения.

Родителите заплашат терапевтичната работа по 20 лева на терапевтичен час. В същото време специалистите ни работят под супервизия. Един терапевтичен час супервизия струва между 40 и 80 евро на час.

Очакваме държавата да ни подкрепи с държавно-делегирана дейност. Тя няма да е достатъчна, но ще е една много сигурна сума. В същото време затвърждаваме партньорствата си със спонсори и дарители, така че вярваме, че няма да се закрие. Ако се закрие, просто някой ден ще се говори, че е имало едни луди родители, които са създали една изключително скъпа наука - най-добрата за децата с аутизъм, и тя вече не съществува, но за малко е съществувала в България. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна