Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 поклонници от окупираните територии на Кипър честват празника Рамазан Байрам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В третия ден на Рамазан Байрам 1000 поклонници от окупираните територии на Кипър честват празника на свещено за тях място в контролираната от правителството на Кипър зона. Провеждането на религиозни служби за мюсюлманите и християните от двете страни на демаркационната линия е част от мерките за изграждане на доверие между двете кипърски общности в хода на преговорите за решаване на Кипърския въпрос.

Празничната молитва днес в Хала Султан теке, което се намира близо до град Ларнака в южната част на острова и се смята за третото свещено място за мюсюлманите в света, се води от главния мюфтия на Кипър Талип Аталай. Свои представители изпращат лидерите на останалите четири религиозни вероизповедания на острова - Църквата на Кипър, католиците, маронитите и арменците. Представители на дипломатическата общност също се присъединяват към празничната церемония.

Специалното поклонение по случай Рамазан Байрам се организира за трета поредна година за хората от турски произход, живеещи в окупираните територии и които не могат по друг начин да посетят и да се молят в Хала Султан теке. Това стана възможно след постигнатото през 2014 г. безпрецедентно споразумение между архиепископа на Кипър Хризостомос Втори и главния мюфтия на Кипър Талип Аталай. То бе подкрепено и от политическите лидери на двете кипърски общности.

Съгласно договореностите богослужения за големи християнски празници се провеждат в църкви в окупираните територии, на които се стичат хиляди кипърски гърци.

Осигуреният достъп до местата за поклонение – църкви, джамии и манастири, и провежданите религиозни церемонии в тях са част от мерките за изграждане на доверието между двете кипърски общности в разделената страна по пътя им към помирението и мира.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна