Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юпитер и Юнона – митични и космични

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен вездесъщ гръмовержец, от който се страхуват както простосмъртните, така и останалите богове, в пантеона на древен Рим Юпитер е почитан и като баща на светлината, покровител на границите, гарант на клетвите и свободата, свързан в свещен брак със самата покровителка на брака – Юнона. В планетарния пантеон на Слънчевата система Юпитер отново не е кой да е: той е най-голямата и тежка планета, два и половина пъти по-масивна от всички останали, взети заедно, която се завърта най-бързо около остта си – за по-малко от десет часа, отгоре на всичко, за разлика от другите, единствен остава белязан с един безподобен буреносен ураган, наречен от астрономите „Голямото червено петно.“

Юпитер си е властелин, но и Юнона не е каква да е богиня. Доказа го преди броени дни сондата на НАСА, изстреляна от Флорида преди пет години, която носи нейното име, успешно навлязла в орбита около газовия гигант, за да осъществи след позиционирането си една уникална мисия по разгадаването на тайнствения космически Юпитер, която ще продължи цели двадесет месеца. За да се случи това, космическата Юнона тежи цели четири тона, задвижва се енергийно със слънчеви фотоволтаици и носи на борда си много ценни инструменти, защитени от чудовищната радиация с титаниев космически щит.
Какво още може вярната Юнона, доближила се на близо пет хиляди километра от юпитерианските облаци и с какво очакваме да ни изненада мъжественият гигант Юпитер с неговите повече от шестдесет естествени спътника, разбираме от астрофизика Владимир Божилов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна