Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: България няма страхове от Русия, но губи от обективната реалност

Снимка: БГНЕС

Целият проблем е в това, че населението в няколко източноевропейски страни живее в чувство за заплашеност. Балтийските държави, Полша и Румъния са основните субекти.  Действащите правителства на Чехия, Словакия, Унгария и България пък не изразяват такива чувства на застрашеност  и нямат изискване към НАТО да ги пази.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ социологът Андрей Райчев, според когото основната причина за това чувство е различния прочит на анексирането на Крим - като присъединяване на територия със собствено население или като анексия на чужда земя.

Човекът е това, което е в главата на човека. В този смисъл, те се чувстват застрашени, значи са застрашени. Целият въпрос е, че НАТО просто е задължено да им осигури сигурност и на това се дължи цяла серия от действия на НАТО, включително самата среща във Варшава.

Така е направен човекът, така са направени неговите страхове, че страховете раждат страх. В дадени случаи, виждате много ясно, че НАТО-вски дейци отчетливо говорят доста ястребски: "Ние няма да позволим Русия и т.н. " - нещо, което страшно дразни руснаците. Много сериозно ги дразни. Не бих искал да вземам страна и не е въпросът кой е прав - това е обективна реалност, от която България специално много губи, защото България няма страхове от Русия, с изключение на някои много малки слоеве от населението и с изключение на едни професионални политолози, които получават пари.

Според Райчев „дреболии в момента разделят Русия и Запада” и те няма да станат причини за война.

Тук няма фундаментално противоречие. Това не е онова противоречие, което беше между световната комунистическа система и световната некомунистическа система. Сега имаме по-скоро един опит на Русия да се върне като политическа сила и нежеланието на Запада да я приема в тази роля и надцакване по тази линия. Това не е причина за световна война.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна