Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирит Лилиан: Борбата срещу тероризма ще има ефект, ако държавите обединят усилията си

Н.Пр. Ирит Лилиан
Снимка: embassies.gov.il

В глобалната общност, съществува много ясна идея, че само взаимното глобално партньорство може да се пребори с тероризма. Ако не напълно да победи тероризма, поне да се изправи достойно пред предизвикателствата на тероризма.  

Ако навремето някои са си мислели, че тероризмът е насочен само срещу Израел или израелските туристи, сега знаем прекалено добре, че тероризмът удря невинните. Няма значение от каква националност са те.

Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" посланикът на Държавата Израел у нас Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан

През седмицата президентът Росен Плевнелиев заяви, че извършителите и организаторите на атентата, отговорни за смъртта на българин и петима израелци, ще бъдат изправени пред съда много скоро

Израелският посланик подчерта:

Смятам, че това е много положителна стъпка. Важно е да се покаже на терористичните организации, че не могат да заплашват основите на режимите и на основите в различните страни, да им се покаже, че подобни действия няма да минат, без правен отговор. Не е необходимо този отговор да бъде само военен, във военната област, този отговор трябва да дойде въз основа на задължителното зачитане на човешката общност чрез правосъдието, каза посланикът на Държавата Израел Ирит Лилиан, според която страната ни е изпратила много сериозен сигнал, че няма да допусне пространството ѝ да бъде нападано така злобно в бъдеще и е дала заявка, че и малките страни са готови да се борят с тероризма.

Посланията, отправени по време на визитата на президента на Израел, са много искрени, подчерта Ирит Лилиан и определи отношенията между двете страни като "партньорство в семейство". Тя обясни, че възможностите за икономическо сътрудничество в между двете страни непрекъснато се развиват.  В началото на 90-те израелските бизнесмени са инвестирали у нас предимно в недвижими имоти, строителство и туризма, а сега – главно в новите и високи технологии. Едва ли не всеки ден в България влизат компании, които се занимават със земеделие, чисти технологии, води и здравеопазване, допълни посланикът.

Промяна съществува, но основата на парньорството си остава. Партньорството по своята същност не се е променило. Променили са се и се променят, според духа на времето, конкретните изявления и сферите, в които съществува това сътрудничество.

Израелските инвеститори в момента проявяват извънредно голям интерес към биоорганично земеделие у нас, допълни Ирит Лилиан, според която у нас има благоприятен климат за инвеститори. Въпреки трудностите пред бизнеса правителството полага много усилия, с цел да създаде такъв климат, отчете тя:

Не бих казала, че всичко е идеално, но смятам, че тенденцията е много положителна. Вече виждам и резултати – виждам нови инвестиции .

На въпрос каква помощ би могла да очаква България от Израел в опитите си да диверсифицира газовите доставки, дипломатът заяви:

Аз не обичам много думата "помощ", тъй като, когато говорим за големи инвестиции като инвестициите в енергетиката, вече става дума за интереси, а не за помощ. Израел е заинтересуван да експортира, да изнася газ за Европа, а България е заинтересувана да диверсифицира енергийните си източници. Според мен тези два интереса могат да съвпаднат. Но тактическата изработка на срещата е, първо, много дългосрочно партньорство, и, от друга страна, в тази сфера на твърде сложни взаимоотношения между интересите на правителствата и интересите на частния сектор, може да бъде твърде сложна.

Възстановяването на дипломатическите отношения между Израел и Турция дипломатът оцени като положително явление за целия регион:

През последните шест години нашият регион се промени невероятно. В по-голямата част положението е хаос и изобилства  със заплахи – "Ислямска държава" и други терористични групи. Преобладава страхът, че тези групи просто ще поемат ръководство в държавите. В такава атмосфера беше много противопоказно две държави, които са демократични, силни, да поддържат едно разцепление помежду си. Заради това подновяването на отношенията и връзките между Израел и Турция, която е членка на НАТО, която е силен играч, важен и за Европа, и за Близкия изток – е действително много добра новина за всички

Интервюто на Георги Марков с Н.Пр. Ирит Лилиан можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна