Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саид Хадеи: България трябва да задълбочи икономическите си отношения с Иран

Снимка: http://irbgba.org


България трябва да направи всичко възможно да задълбочи икономическите си отношения с Иран, заяви в интервю за „Хоризонт“ и  предаването "Неделя 150" председателят на Иранско-българската бизнес асоциация Саид Хадеи. Според него, отношенията се развиват в правилната посока, но "темпото трябва да се увеличи", тъй като останалите държави работят активно в тази сфера.

България може да предложи в много различни сфери създаване на съвместен бизнес с ирански фирми, било в тежката или малката индустрия, било в хранителната промишленост - да правят производство и продукт, монгаж в Иран. Така България може, с помощта на Иран, да присъства в целия регион и обратно - ирански фирми могат да използват възможността да съществуват в ЕС.

Бизнес-отношенията между двете страни имат близо 120-годишна история и нямат нужда да започват от нулата, изтъкна той. До преди 30 години те са били на много високо ниво, но след това силно са намалели, допълни Хадеи и разкритикува липсата на активност.

В сферата на енергетиката е нужно България да показва повече активност, повече близост до Иран. Рано или късно, Западна Европа би трябвало да се обърне към Иран за осигуряване на подобна нужда. Ако България през това време успее да намери свое място в Иран, със сигурност Иран ще разчита много повече, отколкото сега, на България, за присъствието на Иран в Европейския съюз.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна