Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие на велосипедисти в Русе срещу забрани за достъп

Снимка: Георги Корнейков
На 13 юли в 18 часа русенски велосипедисти ще направят шествие и протест срещу готвените промени в общинските наредби, които забраняват движението с колело по главната улица на града - "Александровска", както и в паркове и градини.

Преди 11 години тогавашният кмет на Русе Божидар Йотов беше принуден от десетина възрастни дами със слаби нерви и апартаменти почти на площада да забрани екстремното каране на велосипеди, ролери и скейтбордове пред Операта. Ограничението не важеше за деца до 14-годишна възраст. Сега обаче ръководството на града е решило да подходи още по-категорично и да забрани изцяло движението и без значение на възрастта, разказва репортажът на Ася Пенчева.

Глобите за гражданите са от 10 до 300 лева, а за юридическите лица - до 500 лева. При повторно нарушение сумите скачат двойно и достигат 1000 лева.

Според общинската администрация тази забрана за велосипедистите се налагала, тъй като имало много случаи на блъснати малки деца и бременни жени.
 Разбира се, общинските съветници не са единодушни по този въпрос. Едно от опозиционните мнения е на Мариета Волф от "Глас народен". Много хора смятат, че докато велосипедистите са проблем, а гонките - не, няма как Русе да се утвърди като зелен град на спорта.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени