Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Томов: Част от превенцията на киберзаплахите е обучението на подготвени хора да работят с новите технологии

НАТО обяви киберпространството за ново поле на активност на отбранителните действия. В същото време президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност миналата седмица каза, че наналичието на киберсигурност и устойчивост е от стратегическо значение за развитието на електронното управление в Република България и постигането на оперативна съвместимост в работата на администрацията в цифрова среда чрез налагането на общи стандарти. 

Нормално е като член на НАТО България да бъде част от тази киберзащита на Алианса и политиките, които трябва да бъдат координирани и спазвани от всички страни членки. От гледна точка на това, че НАТО си е поставило за цел като основна задача т.нар. "колективна отбрана", която да бъде реализирана не от отделните нации, а от нациите като цяло. Това каза в предаването „12+3“ Николай Томов - експерт по киберсигурност, председател на УС  на Българската асоциация по моделиране и симулации, бивш директор на НАТО център на компетентност по операционен анализ при БАН.

Той припомни, че Стратегията за киберсигурност на България е изготвена и внесена за публично обсъждане:

Това е основното нещо, което би задействало целия механизъм за развитие оттук нататък на всички дейности, свързани с киберотбраната и киберсигурността.

Според Николай Томов част от превенцията на киберзаплахите е обучението на подготвени хора, които да могат да работят с новите технологии и да реагират на кибератаки. Той посочи, че Министерството на транспорта и информационните технологии в момента работи по проект за обучение на служителите си.

Цялото интервю с Николай Томов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени