Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мариана Симеонова: Очакваме парламентът да разреши кръстосаното донорство

д-р Мариана Симеонова
Снимка: БГНЕС

Очакваме Народното събрание да разреши кръстосаното донорство до няколко месеца, заяви в интервю за „Хоризонт“ директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова.

1091 души в момента чакат за трансплантация у нас. Почти 1000 от тях имат нужда от нов бъбрек, сочи регистърът на Изпълнителната агенция по трансплантация. В същото време бъбречнотрансплантираните у нас са около 550 души. Според пациентски организации чакането за нов орган ще се съкрати, ако законодателят разреши кръстосаното донорство. То се прилага в случаите, когато пациентът няма подходящ дарител в семейството си, но открие такъв от друго нуждаещо се семейство. Тогава близкият на единия пациент дарява орган на другия пациент и обратното. Необходимата законова промяна обаче се бави вече години. Д-р Симеонова обясни:

За кръстосаното донорство бавничко вървят нещата. Моето обяснение е това, че все пак имаше смени в правителствата. Това нещо, което трябва да мине за тези три години и половина, трябва да мине през Народното събрание. Нормално всеки екип трябва да започне, да обясним, защото това са сериозни неща. Аз мисля, че това нещо ще се случи и то би трябвало да стане есента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени