Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радецки" ще плава с туристи още два пъти това лято

Единственият по рода си на Балканския полуостров кораб-музей „Радецки“ ще проведе организирани туристически плавания на 23 юли и 20 август. Интересът към националния музей „Радецки“ е целогодишен, но е най-голям през лятото. Обикновено плаванията се реализират всяка трета събота на месеца, като билетите за едночасовите плавания с легендарния кораб се купуват на място. Те струват 4 лева за деца, студенти и пенсионери и 6 лева за всички останали. Корабът побира 100 души.

„Радецки" е възстановен през 1966 година с мащабна дарителска инициатива. И до днес дарителството е  съществено перо в поддръжката на плавателния съд. Тази година за отбелязването на 140-годишнина от десанта на Ботевата чета спешният ремонт на остарелите и опасни дървени части е осъществен именно така.

Преди беше трагедия, корабът беше в окаяно положение.  Техническото състояние в момента е добро, но на всеки пет години на кораба трябва да се прави пълна профилактика, за да бъде напълно изправен. Това каза пред „Хоризонт“ дългогодишният капитан на кораба Божин Божинов.

Посетителите на кораба-музей могат да видят и исторически реликви.

Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна