Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическото лято в Пловдив и Търговище - тайните на старините

Фрагмент от мозайка в Голямата базилика в Пловдив
Снимка: www.citybuild.bg

Близо 10 млн. лева се очаква да бъдат вложени до 2018 година за реставриране и експониране на мозайките на Голямата епископска базилика в Пловдив, която е определяна като най-значимият раннохристиянски паметник в страната.

Археологическите дейности по разкриване на културни пластове и предстоящата реставрация на мозайките вече промениха транспортния достъп до района. На два метра дълбочина бяха разкрити фрагменти от девет колони и йонийски капител, а пловдивски ученици-доброволци помагат на обекта като мият керамиката, която излиза в индустриални количества, макар и много фрагментирана.  Тя е от различни периоди – от късно-средновековна от 14-15 век до ранно-византийска и римска керамика.

Ръководителят на разкопките Жени Станкова разказва, че структурата на базиликата е ясна – това е трикорабна базилика с наос, южен и северен кораб, който тепърва ще се разкрива, но има неясни неща в западна посока.

Мозайките са разположени на слоеве. Някои от тях ще се реставрират в ателие, но други не позволяват това и ще бъдат обработвани на място. Има данни, че под базиликата има друга, по-ранна сграда и там, където липсва мозаечен под ще бъдат направени сондажи за изясняване на нейното предназначение, увери Танкова. Много вероятно е да има храм, предположи тя заради характеристиките на сакралните места.

Предвижда се обособяване на пешеходно пространство с оберлихти, които да позволяват визуален достъп до архитектурните структури на базиликата, каза още Жени Танкова.

Древният град МисионисАрхеологическото лято в Търговищко включва разкопки в древния град Мисионис. Първите разкопки на крепостта са дело на Димитър Овчаров, основател на регионалния исторически музей в града, а негов помощник винаги е бил Ангел Конаклиев. Той посочва, че тепърва предстои проучването на квартал, за който се предполага, че е помещавал търговски „канцеларии“ за връзки с Русия. Учените предполагат, че е съществувал търговски път, от който древният град се е издържал.

Подробности за проучванията в Пловдив и Търговище - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна