Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Левицата трябва да създаде по-широка центристка коалиция за президентските избори

Кольо Колев
Снимка: БГНЕС


Социологът Кольо Колев заяви в предаването "12+3" на програма "Хоризонт", че БСП прави голяма грешка като ограничава формата на коалиция до ляво:


Според мен печелившата кандидатура за опозицията, най-общо казано, е по-скоро лявоцентристка с акцент върху центристка кандидатура. Доколкото президентът е вън от изпълнителната власт, в този смисъл в икономическата политика е без значение дали той е ляв или десен. Друг е въпросът, че за да прикрият своята политическа импотентност, голяма част от десните у нас се легитимират с някаква крайна русофобия, несекваща битка с комунизма, верноподаническо, коленопреклонно отношение към САЩ и НАТО, просто са сменили едни господари с други. Левицата в случая прави грешка, че не създава по-широка центристка коалиция, която ще има много по-голям шанс в едни президентски избори.

Колев допълни, че БСП се опитва да демонстрира възраждане, а АБВ – значимо присъствие:

Няма никакво значение какъв ще бъде политическият генезис на бъдещия президент. Поставянето на ограничения от страна на БСП към АБВ също могат да изиграят лоша шега. Резултатите от изборите ще имат огромно значение за политическата стабилност в страната. В момента номинално управлява правителство на малцинството, така че ако ГЕРБ загуби на изборите, това ще е безспорно катализатор за много размествания на политическите пластове и ще бъдат потенциал за нови предсрочни парламентарни избори. От друга страна ГЕРБ съвсем спокойно могат да превърнат състезанието от президентските избори в състезание с един кон, ако подкрепят кандидат на опозицията. По този начин те ще лишат както опозицията от победа, така и ще си гарантират в крайна сметка победа за себе си. Разбира се, това изглежда прекалено умно и вън от българската политическа традиция, но може би бавенето на обявяване на кандидат изглежда дава основание да мислим за нещо подобно.

Цялото интервю с Кольо Колев можете да учете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна