Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Семерджиев: Ще има лавина от индивидуални дела заради проблеми в здравната система

Снимка: БГНЕС

Когато нормативните актове са некачествени и влизат в противоречие както с Конституцията, така и с други устройствени закони,  касаещи системата, се получават такива неща - най-напред административни дела, в резултат на което падат цели наредби или стандарти, а след това ще видим лавина от индивидуални дела, прогнозира в предаването "Нещо повече" д-р Илко Семерджиев от Международния институт за здравни грижи.

Защото в административния хаос, който успя да създаде министър Москов за близо година и половина, много хора ще пострадат и те ще потърсят своите правила. Когато една държава не е достатъчно разумна и демократична, вместо да имплантира демокрацията и справедливостта в законите и нормативните си актове, тя създава там проблеми и всеки гражданин се принуждава спрямо тези проблеми да поиска справедливост от съда. Така че здравната система вече ще се фиксира не толкова върху пациентите и върху лечебните заведения колкото върху съдебните претенции, които ще бъдат отправяни към нея.

Съдът отмени гл. 4 от стандарта за спешна медицинска помощ, тоест онези условия, които са необходими за оказване на спешна помощ. Но останалите условия, които са за качество на помощта, която трябва да бъде оказана, не са отпаднали. Така че сега имаме несъществуваща материална база и стандарт за нея, при непроменени изисквания към качеството на спешната помощ, което прави този стандарт още по-неприложим и неизпълним.

В момента 14 стандарта са атакувани във ВАС и дадени от Министерството на здравеопазването. Тоест виждаме само първият паднал, но ще видим още поредица от такъв тип некачествено и необмислено въвеждане на правила, които не съответстват на българската действителност, заяви още д-р Семерджиев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна