Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Начев: Политиците се интересуват от старт на разходите за АЕЦ "Белене", а не от завършване на проекта

Снимка: БГНЕС

Повече от ясно е, че няма никакъв шанс проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран, заяви в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Васко Начев.
 

Часове по-рано дискусия по темата започна в Народното събрание, където от БСП поискаха Народното събрание да отмени решението си от 2012 година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". В същото време председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заяви, че най-подходящият вариант за бъдещето на "Белене" е неговата пълна приватизация.

Хората, които говорят за проекта, се интересуват най-вече от старт на разходната част, т.е. да започнат да вървят разходи, а дали ще бъде финализиран, не мисля, че някой изобщо се интересува, коментира Васко Начев.

Според него възможен вариант за бъдещето на проекта е продажба на оборудването, закупено от "Атомстройекспорт".

За евентуална приватизация той коментира:

Пълна приватизация на която и да е атомна централа е невъзможно, защото нито една застрахователна компания няма да застрахова и за една стотинка, ако този проект е напълно частен.

Цялото интервю с Васко Начев, както и коментарите на депутатите за проекта АЕЦ "Белене", можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна