Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Получаване на половината от обезщетението за майчинство при връщане на работа е стъпка в правилната посока

Христина Христова
Снимка: БГНЕС

Социалното министерство предлага законови промени, които предвиждат майките да получават половината от обезщетението за майчинство, ако се върнат на работа, преди детето им да е навършило една година. Намерението е да се стимулират работещите майки и семействата за по-добро съвместяване на семейния живот и работата. Предложението е на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Идеята заслужава обществена подкрепа, заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ бившият социален министър Христина Христова. Според нея майките е добре да имат повече възможност за избор:

В случая става въпрос за работещите, за осигурените майки, че ако една жена не изчака една година за отпуск по майчинство, в която тя получава обезщетение, равно на 90 на сто от заплатата, а започне работа, тя ще получава своята заплата, но ще получава и половината от обезщетението, тоест половината от нейната заплата. Това е стъпка в правилната посока, насърчаване на раждаемостта и подкрепа на младите семейства.

Христова, както и неправителствените организации, обаче поставят въпроса какво се случва с едно дете на 5 месеца, например, ако неговата майка се върне на работа и няма достатъчно обществени услуги за това – ясли или почасова грижа за най-малките.

Бившият социален министър обърна внимание, че бизнесът също трябва да се включи, развивайки корпоративната социална отговорност и създавайки детски градини в компаниите. 

Мисля, че ще има пари в Националния осигурителен институт за тази цел, защото са предвидени средства от осигурителните вноски на хората и техните работодатели при пълно получаване на обезщетението. Това ще бъде дори известно облекчение за изплащането на обезщетения, защото ще се дава половината сума, каза още Христина Христова.

Цялото интервю с Христина Христова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени