Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава се студен фронт, който ще свали температурите чувствително

Предстоят дъждове и градушки, гласи прогнозата на НИМХ

Максималните температури през месец юли ще бъдат в диапазона  33-38 градуса, докато през юни достигнаха до 39 градуса и това не са екстремно високи за климата на страната температури. Това обясни в предаването „12+3“ метеорологът от НИМХ към БАН Красимир Стоев.

Добре изразен студен атмосферен фронт, който сега преминава през Сърбия ще причини коренна промяна на времето у нас от утре, особено в Западна България, където максималната температура ще падне до около 26-27 градуса. Още този следобед, преди студения фронт ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност. Утре предстоят валежи, в отделни райони интензивни, а на места ще има и гръмотевични бури. Метеоролозите предупреждават и за градушки. 

В началото на следващата седмица по високите части на планините температурите ще паднат драстично и ще стигнат до 1-2 градуса. Иначе сняг сега вали в Алпите, но на много сериозна височина, разказа още метеорологът и допълни, че на връх Мусала също е бил наблюдаван снеговалеж както през юли, така и през август.

Днес най-горещо е във Велико Търново, Плевен, Сандански, Кнежа и Ловеч. Т.нар. горещниците са на  27-28-29 юли, те са обвързани с църковния календар, а не с климатичната картина през юли, уточни Стоев.

Около 24 юли се очаква втори студен атмосферен фронт, но той няма да  бъде толкова  силно изразен и няма да причини чувствителни температурни разлики. Красимир Стоев посъветва хората да следят краткосрочната прогноза, защото динамиката на времето ще бъде голяма.

Българският червен кръст организира пунктове за раздаване на вода  и измерване на кръвно налягане в горещините. Д-р София Стоименова от БЧК подчерта, че високите температури могат да поставят здравето в риск. Хубаво е в такива моменти да има дарители на минерална вода, за да бъде раздавана тя от доброволците, призовават още от БЧК. На интернет страницата на организацията са публикувани съвети и инструкции как хората да се справят с високите температури.

Двата разговора, посветени на горещините чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна