Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Соня Карабельова: Студентите по психология имат много добра реализация

Снимка: Архив

За пета поредна година кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подреждат психологията като предпочитана от тях специалност номер едно. Според  проф. Соня Карабельова, заместник-декан на Философския факултет на СУ, има трайно установена, вече характерна за нашето общество тенденция – хората имат силна потребност да споделят проблемите си, но не само негативните преживявания.

В интервю за предаването „12+3“ тя предположи, че младите хора са повлияни и от популярни сериали, в които психолозите имат съществена роля, сред тях са и криминалните, които представят много добре професията на криминалния психолог. Изборът на психологията е провокиран и от интереса на младите хора да разберат по-добре поведението на другите, тяхното собствено поведение и обяснението на междуличностните отношения, каза още проф. Карабельова като добави, че психологията не е математика и има твърде много причини и факти, които влияят върху човешкото поведение. 

Студентите по психология имат изключително добра реализация, съобщи още преподавателят, като отбеляза, че тя се простира в сферите образование, държавни и общински институции, МВР, армия, здравеопазване и бизнес. Проф. Карабельова сподели и своето наблюдение, че вече не е толкова силен интересът към клиничната психология, колкото към психологията на здравето и това ясно се забелязва в западните общества през последното десетилетие.

Ценностните ориентации се формират в една много ранна възраст и остават относително стабилни и трайни във времето, като се променят бавно, ако не говорим за събития с кризисно значение, които предизвикват резки промени. Силният интерес към психологията е свързан с очакванията, че тази наука може да даде отговори на много въпроси, обобщи проф. Соня Карабельова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.