Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на националния празник на Франция – посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, специален гост в „Нашият ден“

БНР Новини
Нина Цанева и Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан в студиото на предаването „Нашият ден“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Днешният Ден на превземането на Бастилията – 14 юли – който Френската република отбелязва като свой национален празник, беше поводът да поканим като специален гост в „Нашият ден“ Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – извънреден и пълномощен посланик на Франция в България. Посланик Дьо Кабан е на този пост от октомври 2013 година, но е бил в страната ни и преди – още през вече далечната 1991 година, когато за първи път идва у нас като втори секретар във Френското посолство в София и аташе по печата. По това време днешният посланик на Франция в България се запознава и със своята съпруга, която е българка.
Може би вече разбирате, че при тези обстоятелства ангажиментът на посланик Дьо Кабан към страната ни става още по-голям…
Повечето хора, които познават и следят работата на Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, са единодушни в оценката си, че той в никакъв случай не е безучастен посланик, времето на престоя му в страната ни е ярко отличимо, той искаше и участваше в промените, в случващите се събития. И това в последните десетилетия традиционно няма как да е другояче, когато става дума за ролята на посланик на Франция в България…
За заслугите си за „издигане на партньорството между България и Френската република на качествено ново равнище“, както беше отбелязано в прессъобщение на Президентството, в началото на седмицата посланик Дьо Кабан беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен от българския държавен глава Росен Плевнелиев.
В разговора в студиото естествено стана дума за незаобиколимата за Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан тема за „гнилите ябълки“ (по името на неговата вече почти крилата фраза) в българската съдебна система, която той надълго и емоционално перифразира.
Разговаряхме за начина, по който в Париж ще бъде отбелязан националният празник на страната; за бъдещето и шансовете пред европейския политически проект, на който Франция е един от стожерите днес; за неразрушените от самите нас затвори, създадени от собственото ни мислене и, разбира се, за това какво още би искал нашият гост да направи в оставащото време от престоя му в България, както и за бъдещата дестинация и посока в дипломатическото поприще на Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Франция в България.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна