Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Трябва да се засили обменът на информация между службите в Европа

Снимка: ИДП

Във всеки един момент може да се случи инцидент като този в Ница, това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Георги Харизанов от Института за дясна политика:

Работата на европейските институции може би не е чак до толкова неефективна, защото миналата седмица бяха взети изключително важни решения в Европейския парламент за охрана на границите, за създаване на общи служби, така че проблемът нито е забравен, нито е игнориран, напротив работи се по него. Много хора ще кажат, че може би не е с темповете, с които трябва да бъде, но за съжаление всяка следваща криза катализира и ускорява процесите, които трябва да се случат за охрана на границите, обмяна на информация между службите и затягане на режима. Това не е феномен само за Европа. Реално не може да се направи много, когато един френски гражданин реши да извърши такова зверство, но от друга страна продължава да има "внос“ на радикален ислям в Европа.

Харизанов допълни:

Едно затваряне на границите на този етап е едно абсолютно неадекватно решение, което няма да реши нито един проблем. Трябва да се засили обменът на информация между службите и наблюдението върху гнездата на радикален ислям и естествено малко повече смелост за самите служби и по-малко политическа коректност, защото не може да съществуват зони в големите столици на Европа, където полицията да не смее да влезе, за да не наруши местообитанието, комфорта и настроенията на малцинствата, които живеят в тези зони.

Цялото интервю с Харизанов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна