Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Киров: Всички държави са заплашени от тероризма, не бива да изключваме и България

Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" терористичния акт в Ница:

Досега подобна атака с автомобили или друг вид моторни транспортни средства не се беше случвала. Малко са все още данните, за да се направи някакъв задълбочен коментар или анализ, но е сигурно, че целта е била постигане на максимално голям и политически, и икономически, а преди всичко психологически ефект чрез множество жертви, чрез създаване на паника. В начина на действие могат да се познаят методите и похватите на терористичните структури. Аз мисля, че в конкретния случай става дума или за "Ал Кайда“, или за техни известни или неизвестни подразделения и структури, но чета в интернет, че авторството на атентата по-убедително се приписва на "Ислямска държава“.

Ген. Киров допълни още:

Аз не съм сигурен колко участието на Франция в тези международни атаки в Сирия и Ирак ще бъде полезно за ликвидиране на първоизточниците на тероризма, но е видимо, че големият въпрос, който от години наред съществува и във Франция, и в Белгия, и в Германия, е въпросът за интеграцията на гетата. От тази гледна точка нещата придобиват по-скоро политико-икономически, образователни, хуманитарни измерения и са въпрос на държавна политика. Всички държави са заплашени от терористична дейност и в това число не бива да изключваме и България.

Цялото интервю с Кирчо Киров можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна