Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Иванов: Европейците са загубили инстинкта си за самосъхранение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейците са загубили инстинкта си за самосъхранение, за реакция при такива кризисни ситуации, като тази в Ница, това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" експертът в Международната агенция за превенция на престъпността Николай Иванов:

При терора не на първо място е религията. В случая той е много силно обвързан със социалната среда. Във Франция има  много хора, които не са интегрирани към обществото, т.е. има една много подходяща среда за терористите да действат на място, т.е. да радикализират хора, които са френски граждани, които са родени във Франция и са израснали там. След Втората световна война Европа живее в условията на мир, на липса на конфликти, без да броим бивша Югославия, т.е. няколко поколения са израснали вече в едно относително спокойно положение.

Иванов допълни:

Много е трудно да се каже какви мерки трябва да бъдат предприети. Това е един процес, който продължава години, даже десетилетия. Няма такава мярка, която да бъде взета от днес за утре и тя да даде някакъв ефективен резултат. Тези мерки обаче струват милиони, т.е. никоя държава не може да си позволи да сложи полицай на всеки ъгъл, който да охранява и да пази. Това е невъзможно и може да продължи само няколко месеца. След това се влиза в една ситуация на спокойствие и всичко започва на ново.

Цялото интервю с Николай Иванов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна