Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавандулово лято с лавандулови посоки и рецепта за лавандулов сладолед

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Коя държава заема първо място в света по производство на лавандула? – Франция? Китай? Някоя друга? – Верният отговор е... България! Годишно страната ни произвежда около 120 тона етерично масло. Според някои данни, в отделни години дори достига до 140 тона. За сравнение – Франция прави 30 тoна. Въпросът не е само в количеството. Българското лавандулово масло е много качествено! Време беше у нас да се заговори за лавандулов туризъм. Все още това са първите му стъпки, с организиране на различни събитийни прояви, като Фестивала на лавандулата в Чирпан и близкото село Средно градище. Кой турист по света би отказал да опита лавандулово вино! Или да приседне на лавандулови сладки с чаша лавандулова лимонада или сироп, докато се любува на местния фолклор, при това – на фона на много красивата природа в Чирпанския край! „Наспорил Господ!“ – биха въздишали и мечтали за подобен щедър късмет в други страни! И веднага щяха да побързат тези великолепни дадености да се превърнат в неповторима туристическа марка и една от визитките на страната.

На пръв поглед от фестивала на лавандулата до идеята за устойчив екологичен, селски и уникален културен туристически продукт пътят не е дълъг. Но всяко начало има нужда от насърчаване и опора. Туристите отиват там, където с удоволствие ще оставят парите си: за искреното гостоприемство, красивите преживявания, приятните типични сувенири, които да отнесат. И, разбира се, заради вкусните местни специалитети. И в Чирпан, и в Добруджа, където също има лавандулови насаждения, но си нямат фестивал, фолклорната и кулинарната традиция са живи и силни. И в двата района има интересни обекти на богатото културно, историческо и природно наследство. Чирпан и Добруджа могат да разработят и да предлагат туристически продукт със собствен облик, без да се конкурират, а като се допълват. Важното е, че първите пътеки на лавандуловия туризъм вече са факт.
От нас – един приятен начин да се настроите за лавандулови маршрути, като си приготвите лавандулов сладолед.
Необходимите продукти: 3 чаши течна сметана, 2 супени лъжици цвят сушена лавандула, 1 чаша захар, 4 жълтъка, 2 чаени лъжички брашно.
Приготвяне: Изсипете лавандуловия цвят в сметаната. Разбъркайте добре и кипнете на огън. Отдръпнете съда от печката, захлупете го и оставете да престои 15 минути. Разбийте жълтъците със захарта, а после добавете брашното. Прецедете охладената сметана от лавандуловите цветчета. В нея постепенно с разбиване прибавете сместа от жълтъци и захар. Сложете отново цялата смес на бавен огън, като разбърквате до сгъстяване, но не оставяйте да кипне! Когато се сгъсти достатъчно, отдръпнете да изстине. Прецедете сместа, като я сложите в подходяща купа. Отначало дръжте купата в хладилника за 20 минути. После я преместете в камерата. Сладоледът е готов. Да ви е сладко! А сега, чуйте поканата от Нина Гиргинова за Третия фестивал на лавандулата в Чирпанския край.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна