Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 179 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.16 в 18:03
Честването в Карлово
Снимка: Кремена Данева



България отбелязва днес 179 години от рождението на Васил Левски. По традиция център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово, където тържествата започнаха още сутринта с литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на венци и цветя пред гроба на майката на Левски Гина Кунчева. Посрещнати бяха и участниците в традиционния национален поход "По стъпките на Левски".

Над 200 души от цялата страна преминаха в 7 лъча по няколко планински маршрута до Карлово, за да бъдат в днешния ден в родния град на човека, дръзнал да мечтае  и воюва за силна и обединена България. За повечето от включилите се в похода участието в него се превръща в лична мисия. 

Вечерта по традиция с войнски почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. От 21.00 часа ще се състои тържественият митинг заря. Българското национално радио ще предава пряко от площад "Васил Левски". 

В официалната програма на Карлово за днешния ден са предвидени концерти, литературни четения, както и представяне на туристическия комплекс "Старинно Карлово".


Тържествена церемония се проведе в Борисовата градина в София. На 18 юли се прекланяме пред подвига на Левски, прекланяме се искрено на един отдаден живот, каза проф. Андрей Пантев:

С повече признателност, с повече коленичения, с повече усещане, че Левски завинаги си е отишъл и завинаги е останал в нас.
С минута мълчание дошлите пред паметника на Левски в Борисовата градина отдадоха почит към неговата памет.

Сн: Пламен ХристовВ Ловеч годишнината беше отбелязана с поднасяне на венци на паметника на Апостола в стария квартал "Вароша". Венци и цветя бяха поднесени и на Къкринското ханче, което през 1931 година е превърнато в първия у нас музей, посветен на живота и делото на Левски. Присъстващите споделиха:
Това, което е завещал на всички българи, да бъдем преди всичко патриоти, да мислим за нашата чиста и свята Република.
Може би трябва да помислим, какъв е смисълът на идеалите, които той е изповядвал.
Ако не беше той, още щяхме да спим в този тежък робски сън. Тачим го и си го обичаме като Апостол, като идеолог, като революционер.
Тази вечер в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч ще бъде отслужена заупокойна литургия, концерт ще изнесе квартет "Светоглас".


Във Велико Търново за безплатни посещения са отворени музеят "Възраждане и Учредително събрание" и музеят "Затвор", в чиито експозиции се съхраняват реликви на Левски. В центъра на града е предвидено общоградско честване с участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски". След поднасянето на венци на признателност курсантите ще преминат в тържествен марш пред паметника на патрона на военния университет.


Честването събра в центъра на Враца десетки млади и по-възрастни жители на града. Годишнината беше отбелязана пред паметника на Апостола с художествена програма, историческо напомняне за живота и делото му и поднасяне на цветя. Десетки деца участваха в организираната от Регионалната библиотека образователна игра под наслов "Кой е Левски?".

Пред бюст-паметника на Апостола  в Благоевград бяха поднесени цветя от народните представители Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, заместник-областния управител Асим Адемов, общински ръководители, учители от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, носеща името на Васил Левски. Мислите на Апостола на Българската свобода, превъплътени в действия, рецитираха възпитаници на Театралното студио към ОДК-Благоевград.

В 21.00 часа тази вечер в Карлово ще се състои тържествен митинг - заря, който БНР ще предава пряко. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени