Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С арестите Ердоган разчиства неудобните за него опоненти

Задържаните във връзка с опита за преврат в Турция са 7543, включително 6038 военнослужещи, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм след заседание на правителството. Премиерът каза още, че жертвите на преврата към момента са 208 души, а близо 1500 са ранените.

Факт е, че Турция има история на военните преврати, но важно е също, че отдавна такива не бяха се случвали,  защото страната беше тръгнала по демократичен път, коментира пред Радио Пловдив неуспешния опит за военен преврат в Южната ни съседка политологът Даниел Смилов.

Случилото се, според него, води до дестабилизация и  нарушаване на  реда. Може би няма да се стигне до гражданска война и вакуум на властта, но не е ясно как ще излезе страната от тази криза. До момента Ердоган проявява свръхреакция и на това се дължи големият брой арестувани, сред които магистрати, които трудно биха могли веднага да бъдат свързани с преврата. Ердоган се справя с неудобни за него опоненти като дългосрочната му  цел е промяна в Конституцията, смята доц. Смилов.

Няма доказателства за твърденията, че Гюлен стои зад преврата. Това, което е ясно, че от съратник, той се превърна във враг номер 1 на Ердоган, подчерта политологът и добави, че не вижда  директна връзка между затоплените отношения между Турция и Русия и военния преврат.

Вариантът, в който Турция се налага авторитарен режим не е добър за България. Той ще доведе и до напрежение  в НАТО. Това е най- опасният вариант. Българските турци са една голяма общност и въпросът със свободното придвижване е от ключова важност. Едно влошаване на ситуацията може да доведе до бежански натиск и желание на изселниците ни да се върнат в България. Това е черен сценарий,  който не е  толкова вероятен, уточни Даниел Смилов.

Изводите от атентата в Ница показват, че на службите е много трудно да предотвратяват терористи – единаци, а Франция отново стана мишена на терора, защото е ангажирана с военни действия в Близкия изток, в обществото  й има редикализирани мюсюлмани и защото плаща за колониалното си минало, коментира политологът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна