Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кливлънд започва конгресът на Републиканската партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Съединените щати започва конгресът на Републиканската партия. По време на събитието в Кливлънд, щата Охайо, се очаква Доналд Тръмп да получи официално номинацията на партията за кандидат за президент. Темата на днешния ден e "Да направим Америка отново безопасно място".

В първия ден от организираната от кампанията на Доналд Тръмп програма на подиума ще се качат участници като бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, бившият губернатор на Тексас Рик Пери, роднини на загинал от атентата срещу американското посолство в Бенгази и съпругата на кандидата Мелания Тръмп. Те ще защитават тезата, че политиките на президента Барак Обама и Хилари Клинтън са направили страната уязвима на атаки и ще говорят за стратегията за сигурност на администрацията на Тръмп.

По време на конгреса ще се наблегне на силните страни на предполагаемия кандидат за президент на републиканците, като в същото време събитието ще му даде възможност да представи подробности за плановете си за страната. Четиридневната конвенция освен това ще бъде мерило за единството в партийните редици на фона на нежелаещи именно милиардерът да е представител на Републиканската партия, и от друга страна, на отказа на емблематични имена като Джон Макейн и бившите президенти Буш да присъстват.

Около 50 хиляди се очаква да посетят Кливлънд по време на конвенцията, от които близо 15 хиляди журналисти и общо около пет хиляди същински и алтернативни делегата. Телевизия Ен Би Си изчислява, че протестиращите ще бъдат малко под 12 хиляди, докато броят на издадените разрешения за демонстрации е 123. Пет хиляди униформени ще бъдат заети с охраната

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна