Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентаторът от Ница се е интересувал от джихадистки сайтове преди атаката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентаторът от Ница, премазал смъртоносно 84 души и ранил десетки, се е увличал от джихадистка и терористична пропаганда в седмиците преди атаката. Това съобщи на пресконференция прокурорът на Париж Франсоа Моленс, който направи равносметка на хода на разследването.

Нападението в Ница е предумишлен и подготвен терористичен акт, потвърди прокурорът. Мохамед Булел е посещавал джихадистки пропагандни сайтове, насърчаващи към тероризъм - това е станало ясно от анализа на компютъра му. Булел се е интересувал от сцени на смъртоносни автомобилни катастрофи и от материалите за неотдавнашните атентати в САЩ и в Манянвил край Париж. Нападателят се е информирал и за предстоящите празнични събития в Ница и два пъти е огледал мястото на бъдещата атака.

Прокурорът не даде подробности за шестте задържани лица във връзка с разследването, но уточни, че сред тях е получателят на есемеса, в който атентаторът споменава, че се е снабдил с оръжие.

Досега полицията не е разкрила лична връзка на Булел с "Ислямска държава", въпреки че терористичната организация пое отговорност за атентата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна