Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Соня Хинкова: Опитът за преврат в Турция ще има сериозни външнополитически проекции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чистките в Турция няма да спрат поне в следващия един месец, ще преобладава намерението за разправа, но опитът за държавен преврат в Турция има много сериозни външнополитически последици и тези проекции тепърва ще се проявяват. Този коментар на прави в предаването "Преди всички" доц. д-р Соня Хинкова. По думите ѝ най-сериозно проявление ще има в Близкия изток, където през последната година Турция е загубила присъствие и темп и сега ще се опита да си възвърне позициите там.

Относно заявката на турския президент Реджеп Ердоган за връщане на смъртното наказание, доц. Хинкова посочи, че той няма да върви към самостоятелно решение, което е изключително рисково, и дори в парламента подобно решение няма да се вземе лесно.

Безкрайните отстъпки не са добрият подход спрямо Турция. Европейският съюз трябва да прояви по-твърд подход и не бива да се ръководи само от страха от бежанската вълна, каза още преподавателят:

Европейският пазар е твърде важен за Турция. Тя може да играе рисково и твърдо, но няма да зачеркне отношенията си с ЕС. 

Според доц. Хинкова, ще се употреби максимално активна дипломация в рамките на НАТО, за да се води активен диалог с Турция. Тя подчерта, че едва ли армията в Турция е без контрол, а заплахите за изключване от Алианса са твърде крайни, защото са твърде изградени структурите, които свързват Турция с НАТО и по-скоро можем да очакваме разумна, спокойна, но по-твърда позиция, за да могат нещата да бъдат контролирани

Относно версията за добре подготвен и режисиран преврат, доц. Соня Хинкова каза следното:

По-склонна съм да мисля, че едва ли има инсценировка. Много подготвен изглежда и това като че ли захранва тази версия. Но не мисля, че Ердоган разполага с такъв контрол върху армията. Малко еднозначно интерпретираме нещата. Турската армия е по-специфична армия, а това остава встрани от анализа. 

Турция няма да може да използва искането си за екстрадиция на ислямския проповедник Фетулах Гюлен като карта, заяви още Хинкова, която не очаква усложняване на отношенията със САЩ. Тя предположи, че преекспонираните турски искания ще бъдат овладени, защото искането за екстрадиция е регулиран и дълъг процес и не може да се развие само на базата на обвинение. 

Препоръчително е да няма бързи и непремерени реакции по отношение на опита за преврат в Турция, заяви още доц. Хинкова, акцентирайки върху българската позиция по случващото се. Тя вижда възможност за България като непосредствен съсед да открои ролята си в рамките на ЕС и НАТО относно Турция.

Цялото интервю с доц. Соня Хинкова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна