Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социална чайна във Варна подава ръка на младежи от домове

Снимка: БГНЕС

Социална чайна в сърцето на Варна, която се намира  в стара къща-паметник на културата, ще даде възможност за първа работа в защитена работна среда на младежи, които излизат от домове за деца без родители.

Чайната е социална инициатива, замислена като менторска програма за младежи, израснали в домове за деца, лишени от родителски грижи, които са в сложна социално-икономическа изолация, разказа в предаването „Преди всички“ Стояна Стоева от екипа на Чайната, според която тези млади хора трябва да имат някакъв положителен старт след напускането на институциите.

Младежите страдат още и от липсата на самочувствие и на механизми, по които могат да се справят, а обществото няма готовността да им даде необходимите им толеранс и търпение, което е причина често да сменят работата си.

Социалната чайна във Варна работи в партньорска мрежа с работодатели, които имат интерес да подадат ръка на такъв тип младежи, уточни още Стояна Стоева. По думите ѝ е важно хората да влизат да пият чай, защото им е приятно, а не от съжаление към работещите там.

Засега Чайната привлича основно чуждестранни туристи и млади хора и е изненадала създателите си с това, че е харесвана от толкова много ученици:

Не подозирахме, че тези хора обичат да пият чай и да прекарват по два-три часа, четейки или играейки настолни игри.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна