Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитална коалиция ще обедини усилията на иновативния бизнес

Саша Безуханова
Снимка: БГНЕС

В България има доста витална и вече разпознаваема екосистема от дигитални предприемачи и стартиращи компании, които са новата вълна за развитие на модерната икономика, базирана на дигитално знание. Това каза в предаването "Преди всички" Саша Безуханова, основател на платформата Move.bg. Според нея има база българската икономика да излезе от сегашния си нископрофилен формат и да се развива по линиите на дигиталното знание. Тя вижда това и като шанс България да излезе от параметрите на националните си икономически граници и да се възползва от дигиталния характер на глобалната икономика.

Днес ще бъде обявено първото национално проучване на дигиталните малки и средни компании в България. Сега няма системни данни какви технологии развиват стартиращите компании и какви са проблемите им. Националното проучване ще създаде карта на българските стартиращи бизнеси и ще очертае тенденциите в българската иновативна индустрия, обясни още Безуханова.

Организации, които работят активно за развитие на дигиталното предприемачество в България, по инициатива на Move.bg ще обединят усилията в рамките на своеобразна дигитална коалиция. Нейна цел ще бъде да стимулира един от секторите с най-голям потенциал за икономиката на страната ни – този на дигиталните малки и средни компании.

В София има подобни хъбове и динамика, но виртуалният свят осигурява възможност ресурсът да бъде пренесен в мрежата и дигитални предприемачи да се възползват от обучения, достъп до финансиране и варианти за развитие, каза още Саша Безуханова.

Цялото интервю на Таня Величкова със Саша Безуханова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна