Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп е кандидатът на републиканците за президент на Съединените щати

| обновено на 20.07.16 в 07:33
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е кандидатът на Републиканската партия за президент на Съединените щати. 

Това стана факт, след като милиардерът получи необходимата подкрепа от 1237 делегати на конгреса на републиканците, който се провежда в Кливланд. Решаващ бе вотът на делегатите от северния щат Ню Йорк, в който е роден Тръмп.

Формално Тръмп остана единствен кандидат, след оттеглянето в началото на май на основния му опонент - сенатора Тед Круз.

Делегатът Рендъл Дънинг от Тексас, който определя кампанията като груба и брутална, не е е от най-ревностните привърженици на Тръмп, но го подкрепя, защото по думите му трябва да бъдат избрани републиканците като представители на най-добрия начин да запазим свободите, на които се радваме.

Според Дънинг Доналд Тръмп трябва да е по-конституционно настроен и да стане консерватор от типа на Роналд Рейгън. В предстоящата си ключовата си реч на този конгрес Тръмп има възможността да отправи послания, които да го доближат тъкмо до кумира на републиканците Роналд Рейгън.

Въпреки официалната номинация, редица републикански избиратели се чувстват некомфортно да подкрепят милиардера - доказателство за това е както движението „Никога Тръмп“, така и съмнителни бизнес-практики на Тръмп, които влияят на отношението на избирателите.

Идната седмица предстои конгресът и на демократите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна