Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: След Ница и Германия виждаме нова форма на саморадикализация

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

В ход е добре обмислен план за постигане на пълна власт за президента Ердоган. Прочистването в държавния апарат по предварително подготвен списък е пречка както за преговорите на Турция за влизането ѝ в Европейския съюз, така и пред споразумението за визите. Това мнение изказа в предаването "Преди всички" Емил Радев, депутат от Европейската народна партия и член на правната комисия към Европейския парламент:

Турция винаги е използвала бежанците като коз и за съжаление Европейският съюз с подписването на споразумението за бежанците прекалено много разчиташе на Турция за спиране на бежанската вълна, но през последните дни ясно показа, че няма да се направи компромис с Турция. Видяхме много заявки, че Турция не може да продължава по този начин, ако в бъдеще Турция иска да бъде член на ЕС.

Ердоган ясно показа ,че ще следва своите вътрешнополитически цели въпреки международните изявления по повод чистката в Турция. Ще видим дали турският парламент ще гласува за смъртното наказание или това е просто размахване на пръст. Може би и опозицията е поставена в ситуация на изчакване и ще ѝ бъде трудно в тази ситуация да действа.

След атентата в Ница и случая в германския влак виждаме нова форма на саморадикализация, смята още Емил Радев, според когото версията, че сред бежанците няма атентатори и привърженици на терористични организации, започва да се пропуква.

Тероризмът отдавна е тема номер едно за Европа, ще се наблюдава много внимателно и ситуацията в Турция. Така Радев очерта приоритетите на новия активен сезон за Брюксел от есента.

Много е важно Турция да остане сигурна страна според международните стандарти и конвенции. Добре е, че от септември започва да функционира Европейската гранична служба за охрана, каза още Радев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Емил Радев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна