Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговското споразумение между ЕС и САЩ изглежда все по-проблемно след Brexit

Вотът на Великобритания да напусне Европейския съюз хвърля допълнителна сянка на съмнение около бъдещото мащабно търговско споразумение между ЕС и САЩ, показва анализ на "Уолстрийт Джърнъл".

От 2013 година насам двата най-големи икономически блока в света са в процес на трудни преговори за подписване на Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) и все още се надяват да приключат важната сделка преди края на мандата на американския президент Барак Обама, изтичащ през януари 2017 година.

Европейски дипломати обаче отбелязват, че след загубата на един от най-силните застъпници на търговското споразумение в лицето на Великобритания, която до този момент доста често служеше като противотежест на по-протекционистично настроените страни от ЕС, перспективите за скорошно одобряване на търговската спогодба са по-несигурни от всякога.

"Уолстрийт Джърнъл" цитира Жолт Дарвас, който е старши сътрудник в базирания в Брюксел независим "мозъчен тръст" Bruegel, да казва, че преговорният процес около TTIP беше несигурен и колеблив още преди британския референдум, като вотът Brexit ще усложни допълнително шансовете за скорошно подписване на търговското споразумение между САЩ и ЕС. Още преди гласуването в подкрепа за Brexit шансът за TTIP беше много малък, посочи Дарвас.

В същото време високопоставени американски и европейски представители продължават да настояват, че споразумението продължава да се придвижва напред. Ние искаме да приключим тези преговори преди края на тази година, заяви през миналия месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък заяви тази седмица в Брюксел, че споразумението ще има геополитическо значение и за двете страни и може да стане още по-значимо след Brexit, предвид неговите икономически ползи.

Даниел Каспари, който е депутат от Европейския парламент и говорител по международната търговия на дясноцентристката ЕНП, също посочи, че Brexit прави необходимостта от подписването на TTIP още по-належаща. Ако Великобритания напусне ЕС, това ще направи споразумението TTIP още по-спешно, тъй като Съюзът ще иска да компенсира бързо загубата на относителната си тежест в световната икономика, посочи той.

Главният преговарящ от американска страна Дан Мулейни заяви след края на последния кръг от преговорите през миналия петък, че ние сме наясно по отношение на TTIP, че неговата икономическа и стратегическа обосновка остава силна. Той обаче призна, че Brexit е направил сделката по-малко значима за САЩ от икономическа гледна точка. Трябва да се има предвид, че Великобритания е най-големият търговски партньор на САЩ в ЕС, според общата стойност на износа на стоки през 2015 година, показват данни на американското Министерство на търговията.

Очевидно е, че оттегляне на Великобритания от единния пазар на ЕС ще се отрази на стойността на европейския пазар, каза Мулейни, като посочи, че 25% от американския износ за Европа е в посока към Великобритания и че Обединеното кралство е най-големият пазар в световен мащаб за американския сектор на услугите.

Според редица анализатори, перспективите за скорошно успешно приключване на търговските преговори между САЩ и ЕС ще бъдат допълнително усложнени от предстоящите през 2017 година парламентарни избори в Германия и Франция, както и от надвисналите още този ноември президентски избори в САЩ.

Единственото нещо, което можем да кажем с висока степен на сигурност, е, че не може да се очаква съществено раздвижване около преговорите за TTIP, докато не преминат изборните цикли – на първо място в САЩ и след това във Франция и Германия, заяви Фредрик Ериксон, директор на Европейския център за международна политическа икономика, базиран в Брюксел.

Трябва да се има предвид, че официално номинираният от снощи републикански кандидат за президент на САЩ Доналд Тръп заяви преди време: Ние се нуждаем единствено от двустранни търговски споразумения. Не е необходимо да сключим още едно масивно международно споразумение, подобно на TPP, заяви Тръмп през юни, позовавайки се на търговското споразумение между САЩ, Япония, Канада, Австралия и още осем други държави от Тихоокеанския регион (т.нар. Транстихоокеанско споразумение за партньорство – TPP).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна