Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър-Емил Митев: Турция се тресе от политическа треска

Петър-Емил Митев
Снимка: БГНЕС
Въпреки неяснотите около преврата в Турция, едно е напълно ясно – страната не е същата и никога няма да бъде същата. Турция се тресе от политическа треска, която засяга институционната система, управленската йерархия и живота на десетки хиляди хора пряко, а на милиони – косвено. Това коментира в предаването „12+3“ социологът проф. Петър-Емил Митев.

Чистката след опита за преврат в Турция до момента е засегнала 50 хиляди държавни служители. На университетските преподаватели вече е забранено да напускат страната

Пълзящ преврат отгоре в Турция започна на 17 декември 2014-а година, когато беше пресечен корупционен сигнал, в който бяха замесени членове на кабинета и синът на президента Реджеп Тайип Ердоган. Хората, които бяха разследвали този сигнал, бяха уволнени и репресирани, посочи социологът.

По думите му след този случай е започнал процес на „декемализацията“ на Турция и разпадане на светската република, изградена от Кемал Ататюрк. Страната се ислямизира и се въвежда авторитарната власт.

Според проф. Петър-Емил Митев превратът е бил предшестван от „политически завой“ в турската политика, свързан с граждански и военен натиск върху кюрдите, лишаване на депутатите от неприкосновеност, обтягане на отношенията със САЩ, смяна на премиера Давутоглу с послушен чиновник, поврат на отношенията с Израел и Сирия.

В отношенията със Съдинените щати ще бъде възелът на противоречията, а не толкова с Европейския съюз, смята проф. Митев:

Влошаването на отношенията между Турция и САЩ предшестваше опита за преврат. То се изразява в това, че докато Ердоган вижда в кюрдите основен противник, то САЩ виждат във въоръжените кюрдски отряди един основен съюзник и подчертават това с изпращането на оръжие. Сега въпросът ще се съсредоточи върху Фетхуллах Гюлен, който Ердоган смята за свой основен противник.

Петър-Емил Митев е категоричен, че е изключително неблагоприятно за България да има авторитарен съсед.

Цялото интервю с проф. Петър-Емил Митев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени