Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой терористични атаки са били планирани, осуетени или извършени в ЕС през 2015 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой от 211 терористични атаки са били планирани, осуетени или извършени в Европейския съюз през 2015 г., обяви Европол в доклада си за терористичната ситуация и тенденции. Това е най-големият брой от 2006 г. насам. Великобритания е съобщила за най-сериозен брой инциденти - 103, като по-голямата част от тях са били в Северна Ирландия. След нея се нареждат Франция със 72 атаки и Испания с 25.

Европол уточнява, че както и при предходни години инцидентите, свързани със сепаратизъм, са били най-много, следвани от джихадистките нападения.

Имало е над 1000 ареста за престъпления, свързани с тероризъм, от които 424 са били във Франция, посочва още агенцията. 687 души са били арестувани заради връзки конкретно с джихадистки екстремизъм. 94 процента от тях са признати за виновни, става ясно от документа.

151 души са загинали, а над 360 са били ранени при терористични инциденти през изминалата година.

Според агенцията се наблюдават две тревожни развития. Цялостната заплаха се засилва от значителния брой завърнали се чуждестранни терористични бойци, които се намират на територията на много държави членки, както и от значителното повишение на националистки (ксенофобски), расистки и антисемитски настроения в Европейския съюз, пише Европол. Двете тенденции водят до крайнодесен екстремизъм.

Според агенцията няма конкретни доказателства към днешна дата, че пътуващи терористи систематично са използвали бежанския поток, за да влязат в Европа незабелязано. Двама от извършителите на атаките в Париж през ноември, които отнеха живота на 130 души, са влезли през Гърция като част от мигрантите, идващи от Гърция, отбелязва обаче докладът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна