Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции в НС по повод обявеното извънредно положение в Турция

Снимка: БГНЕС

Нямаме притеснения за българските граждани, коментира депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев:

Към настоящия момент българските институции работят по въпроса. Все още очакваме да се запознаем с точните параметри. Докато не бъде обявено в турския държавен вестник какво ще се случва точно с извънредното положение, няма как да знаем в какво се състои то.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов призова за особено професионално поведение на българските дипломати в близките дни и седмици:

Трябва да се отбележи фактът, че имаме много български сънародници, които също ще бъдат подвластни и потърпевши от извънредните мерки. Ето защо, българското правителство, министърът на външните работи трябва да е в усилен диалог и контакт с представителите на турската държава, да следи за спазването на човешките права.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев смята, че извънредното положение в съседна Турция не би трябвало да се разглежда като пряк риск за нашата национална сигурност:

Разбира се, че всички сериозни тревоги за развитието на Турция бяха валидни. От вчера са още по-валидни към днешна дата.

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов:

Страхувам се, че България трябва да вземе задължително своите необходими мерки за една бъдеща държава, която ще бъде изцяло ислямска. На първо място – спешно завършване на оградата, на второ място – трябва да се отдели по-сериозен бюджет за армията и връщането, възраждането на наборната армия – това, което сме предложили, както и връщането на ракетните бази, защото това е най-сериозното препятствие пред една евентуална агресия.

Все още няма коментар от страна на парламентарната група на ДПС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна