Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция е въведено извънредно положение за 3 месеца

| обновено на 21.07.16 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция е въведено извънредно положение от тази сутрин, стана ясно след заседание на Съвета за национална сигурност на югоизточната ни съседка. Мярката, която ще продължи 3 месеца, се въвежда след проваления опит за държавен преврат на 15 срещу 16 юли. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който уточни, че извънредното положение ще се въведе в цялата страна. Той увери още, че животът на гражданите няма да бъде засегнат негативно.

Извънредното положение бе въведено в 1.00 часа след полунощ. Това се случва за първи път от 15 години. Извънредното положение ще позволи на президента и правителството на Турция да пренебрегват парламента при прокарването на закони и ограничения на гражданските свободи, уточнява Ройтерс. Президентът Ердоган посочи, че въвеждането му ще позволи ефективни мерки за защита на демокрацията и законността в страната. Турският президент снощи пред екраните на телевизиите обяви:  

Членовете на Националния съвет по сигурност се събраха, направиха интензивна и всеобхватна оценка и решихме да препоръчаме на правителството да обяви извънредно положение, съгласно член 120 от нашата Конституция. Целта е бързо и ефективно да се вземат всички необходими мерки за премахване на заплахата срещу демокрацията, върховенството на закона и правата и свободата на хората. Министерският съвет се съобрази с тази препоръка и реши да обяви извънредно положение в продължение на три месеца.

По улиците на Истанбул в първия ден на извънредното положение ситуацията изглежда спокойна, хората отиват на работа, в кафенетата има клиенти. Транспортът работи нормално, но има засилено полицейско присъствие. На входовете на мегаполиса, на възлови места полицаи извършват проверки на документите на минувачите.

В пограничния град Одрин, на граничните пунктове на страната също се извършват засилени проверки. На гражданите се препоръчва да не излизат навън без документи за самоличност.

Засега още няма подробности какви мерки ще включва извънредното положение, ще се въведе ли полицейски час. Говори се, че ще бъдат засилени функциите на валийствата, областните управи.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия, която се обяви против осуетения опит за преврат и подкрепи Ердоган, сега обаче възрази срещу въвеждането на извънредното положение. Отговорен представител заяви, че фактически се ограничават функциите на парламента.

Министерството на външните работи на България настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да избягват да посещават оживени места в Истанбул, като площад "Таксим", бул. "Истиклял", площада пред двореца Долмабахче, туристическите места в район "Фатих", спирките на метрото и метробусовете в централните части на Истанбул – районите "Фатих", "Бейоглу", "Шишли", "Бешикташ", големи търговски обекти и др. Препоръчва се да се избягват и инфраструктурните обекти, които бяха в центъра на процесите от 15-и юли, включително летище "Ататюрк", както и да не се пътува в Турция. Всички подробности са изложени на сайта на МВнР.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер реагира с призив към властите в Анкара да ограничат максимално времетраенето на извънредния режим. Правителството трябва да действа само при доказуемо участие в незаконни действия, а не при предполагаеми политически убеждения, предупреди германският първи дипломат.


В същото време поддръжници в Германия на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен получават смъртни заплахи от поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА. В Германия живеят около 3 милиона турци. Опитът за преврат раздели турската общност в Германия, която включва около 100 хиляди гюленисти.

Съединените щати осъждат опита за преврат в Турция и подкрепят режима на президента Реджеп Тайип Ердоган в действията му да се справи с последиците, които се изразяват чрез масови чистки. Това заяви държавният секретар Джон Кери. Той изтъкна, че представители на Държавния департамент не са имали контакти с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Кери отново поиска от Анкара да предостави на Вашингтон доказателства за евентуално участие на Гюлен в опита за преврат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна