Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Микола Балтажи: Свободата на словото е светая светих за всяка демокрация

Според украинския посланик в смъртта на журналиста Павел Шеремет може да се търси и сянката на Москва

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна
Снимка: БГНЕС

Не бих сравнявал Украйна с други държави. Свободата на словото е светая светих за всяка демократична държава, включително за Украйна. Убийствата на журналисти не може да се толерират в общество като украинското. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, като увери, че се извършва разследване на смъртта на Павел Шеремет от най-добрите следователи под надзора на главния прокурор на страната.

Балтажи изрази предположение, че причините за убийството на Шеремет не са лични, а са по-скоро свързани с професионалната му дейност, защото журналистът винаги е бил критичен, бил е известен с независимите си възгледи и винаги се е стремял да търси истината:

Павел ШереметНе бива да бързаме с изводите, че Павел Шеремет е бил неудобен за украинската власт. Такива интереси може да има и държава, която води война с Украйна – Руската федерация.

Посланик Балтажи определи ситуацията в Донбас като тревожна и заяви, че Русия умишлено ексалира напрежението, като се увеличават въоръжените провокации от руска страна. Според него Москва продължава опитите си за диверсионна дейност, както и доставките на въоръжение и техника на територията на Украйна. Блокиран е процесът на размяна на заложници. Украйна е заинтересована да се възстановят мира, спокойствието и нормалния живот в Донбас, декларира още Микола Балтажи.

Няма напредък в мирния процес. Русия води пропагандна кампания и хибридна война срещу Украйна, обобщи дипломатът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна