Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Полските политици се държат като застраховател на украинските

Една от черните страници от периода на Втората световна война - Волинското клане - бе официално наречено в постановление на полския сенат геноцид.

През първата половина на 1943 година украинските националисти в продължение на месеци избиват между 50 и 100 хиляди невинни поляци, арменци и чехи.

Погледнато историографски всичко се знае, изследвано е и няма кой да го отрича, но много по-лошото е, че този академичен разговор – дали е геноцид, клане, военно престъпление - се разгръща и в сегашната политика. Този коментар направи в предаването „12+3“ журналистът Боян Станиславски, като отбеляза, че това разкрива за кой ли път крайнодесния профил на сегашното украинско управление и факта, че полските политици са доста некачествени кадри. От дълго време Украйна се подиграва с това. Полските политици се държат като застраховател на действията на Порошенко и неговите хора, заяви Станиславски. 

Според него целият политически естаблишмънт, който се е очертал през 90-те години, е пронатовски и проамерикански и това е част от идентичността му. Журналистът попита кому е нужно да се усложняват отношенията на Полша ту с Украйна, ту с Русия заради отделни случайни изказвания и политически действия. Полските политици търсят евтино и лесно решение на сложни проблеми, но най-лесните решения винаги излизат най-скъпи, допълни Станиславски и даде пример с поредното по думите му жалко изказване на полския външен министър, който хвърли главната вина за Волинското клане върху Русия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна