Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейското антирасистко движение ЕГАМ организира среща за равноправие на ромите

Снимка: Венелина Попова
Среща за равноправие на ромите. Форумът се организира от Европейското антирасистко движение ЕГАМ. Във форума ще вземат участие президентът на ЕГАМ Бенджамин Аптан, представители на Хелзинкския комитет, представители на ромски организации от почти всички европейски държави.В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" председателят на център "Амалипе“ Диян Колев разказа за събитието:

Ежегодната среща на ЕГАЛ се провежда в различни държави. Тази година е в София, тъй като е ротационен ред на София да е домакин. За нас това е една голям радост. Основните дискусии са на теми, свързани с антиромските стереотипи и антиромското говорене, език на омразата и как можем да му противодействаме. Другата важна тема е организиране на инициативата Рома прайд, която се организира и в България.

Колев допълни:

Твърде често ромите са представяни като едва ли не основни виновници за тежките несполуки на прехода, когато е съвсем ясно, че най-малко ромската общност участва във вземането на политическите решения  и най-малко тя може да бъде винена за несполуките на прехода, който имаме. На 9 декември 2013 г. Европейският съвет за първи път прие препоръки за ефективни действия за интеграция на ромите. Това е първото европейско законодателство, т.нар "меко законодателство“, т.е. това са неща, които са задължителни за държавите-членки и затова ЕК публикува доклада, за да насърчи прилагането на стратегиите за интеграция на ромите.

Цялото интервю с Диян Колев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна