Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага национално външно оценяване и след 10-и клас

| обновено на 22.07.16 в 15:08
Снимка: БГНЕС
Да бъде въведено национално външно оценяване и след 10-и клас. Това е заложено в Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците. В момента национално външно оценяване има след 4-ти и 7-и клас.

Изпитването след десети клас се прави, защото по новия Закон за училищното образование гимназията се разделя на два етапа – 8-10 клас и 11-12 клас. В десети клас учениците обикновено са на 16 години, възрастта, до която образованието е задължително по Конституция.

Предвиждат се два задължителни изпита – за проверка на грамотността и тест за математическа грамотност. Въвежда се минимален брой от две оценки за срок по предмет. Ще има и описателни характеристики на оценките Например: при "среден 3", ученикът постига само основните очаквания и резултати от учебните предмети. По думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, липсата на такива определения  е водела до силна субективност:

Аргументацията на учителя, когато текущата оценка е на изпитване, трябва да стане пред целия клас. Ако изпитването е писмено, се прави кратка рецензия под самата писмена работа.

Според новия стандарт, не само в първи, но и във втори и трети клас децата няма да имат оценки, а съответно в свидетелствата ще пише "отлично", "много добро", "добро", "задоволително", "незадоволително". Какъвто и да е резултатът в началното образование, клас няма да се повтаря.

Ако ученикът е отсъствал от училище повече от 30 на сто от учебното време, независимо от причините, ще трябва да се явява на изпит за срочна оценка. При националното външно оценяване в четвърти и седми клас ще има изпити само по български език и литература и математика, останалите отпадат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени