Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байко Байков: Офертите за Турция са валидни, няма форсмажорни обстоятелства

Мармарис
Снимка: БГНЕС

По-малко от 1 000 българи почиват в турските курорти в момента, сочат данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.  Спадът на организираните пътувания през тази година е над 20 %, а през миналата година той е бил около 15 на сто. 

МВнР препоръчва да не се пътува, но границата е отворена, туристическите обекти работят, хотелите също, а от турска страна има гаранции за безопасност на туристите. От тази гледна точка ситуацията по-скоро не се третира като форсмажорна, затова договорите с туристите са в сила и желаещите да пътуват имат пълно право да претендират от туроператорите тяхното осъществяване. Това обясни в интервю за „Хоризонт“ Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Онези, които искат да се откажат, могат да го направят по установения ред със съответна неустойка. Трябва да се детайлизира понятието „непреодолима сила“, подчерта той.
Има извънредно положение в Турция, но същото може да се каже и за Франция, по аналогични причини. В турските курорти е приятно, тихо и спокойно, като плюс може да се посочи и ценовият спад, коментира още Байков. 

В момента към турските курорти има интерес от българските туристи, макар и по-слаб в сравнение с други години. Малка част от туристите искат да пренасочат програмите си към други пътувания, като спектърът от дестинации е широк и избор има. След като за тази година бе прогнозиран спад от 20 на сто на отправящите се към Турция туристи хората, които са направили резервации са наясно, че ще пътуват в по-необичайна обстановка, каза още Байко Байков. 

Тази година е поредната с възходящ ръст на българските туристи, които пътуват зад граница. Основните предпочитани дестинации са Средиземноморието – Гърция, Италия, Испания и Централна Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени