Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от Мюнхен е 18-годишен германец от ирански произход, няма предишни провинения

| обновено на 23.07.16 в 03:53
Снимка: БТА

Нападателят от Мюнхен е 18-годишен германски гражданин от ирански произход и не е имал полицейско досие, съобщи местната полиция. Променена беше първоначалната версия за трима стрелци.

Нападателят се е самоубил малко след атаката, при която бяха убити 9 души, а 21 бяха ранени, стана ясно на пресконференцията на полицията. 

В хода на издирването на извършителя, около 20, 30 ч., открихме лице, което според първоначалния оглед е извършило самоубийство. Въз основа на свидетелски показания и оценка на видеоматериалите смятаме, че това е издирваният заподозрян. Засега нямаме улики за участие на други лица в нападението. Според данните, които имаме, заподозреният е 18-годишен германец от ирански произход от Мюнхен, съобщи полицейският началник Хубертус Андре.
Предполагаемият нападател е живял в Мюнхен от две години и не е бил регистриран за престъпления, допълни Хубертус Андре. Съобщенията за стрелба и заложници в различни части на града се оказаха неверни, както и версията, че нападателите са били трима.

Мотивите на нападателя са все още неизвестни. За неутрализирането му бяха мобилизирани 2 300 служители на реда от Бавария и други германски провинции и дори командоси от съседна Австрия. Трима от ранените са с опасност за живота. Полицията планира да пусне градския транспорт по-късно тази сутрин.

Снощи към 18 местно време мъж откри стрелба в търговски център в Мюнхен. Часове наред след инцидента информациите бяха противоречиви. Съобщаваше се, че нападателят е бил ликвидиран, а тялото му трябва да бъде проверено с робот заради съмнения за поставени експлозиви. В града беше въведено извънредно положение, спрени бяха влакове, автобуси и градският транспорт. Летището в Мюнхен не беше засегнато.
 След 19 ч. местно време се появи информация за втора стрелба на метростанция "Мариенплац". По-късно тя беше опровергана.
  Голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара.

Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията. Полицията призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да помогнат да попадне на следите на престъпниците.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на радикалната групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм". Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се появи автентично видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти.
  На записа е показан предполагаемият стрелец, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба. Мнозина обърнаха внимание на факта, че на 22-ри юли се навършиха пет години от атентатите в Норвегия, извършени от Андерш Брейвик. От полицията коментираха, че все още е твърде рано, за да бъдат правени обобщения за разследването. Но е факт, че това е третото нападение срещу мирни граждани в Европа за последните 8 дни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна