Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Матеева: Ако се развива природосъобразен туризъм, Рила ще дава много повече природни ресурси

Европейската комисия завежда дело срещу България пред Съда на ЕС, защото властите не са изпълнили задължението си за опазване на уникалните местообитания на важни видове птици в Рила планина. Съгласно законодателството на ЕС относно опазването на дивите птици държавите-членки са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, считани за редки или нуждаещи се от специална грижа. Към момента България е класифицирала правилно 72% от зоната като специална защитена зона. По този начин обаче не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици.

Това заключение на Комисията е много правилно и добре аргументирано. Комисията още преди 2 години изпрати последно предупреждение на България, че е необходимо да включи в Натура-2000 горските местообитания, които са важни за много редки видове птици. Дори Комисията беше толерантна - вместо 6 месеца изчака България да изпълни задълженията си 2 години, каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Ирина Матеева, отговорник по европейските въпроси на Българското дружество за защита на птиците.

Държавата продължава да не си дава сметка, че законите трябва да се спазват и трябва да бъдем наистина правова държава. Респектът към закона е много нисък. В крайна сметка накрая българският данъкоплатец ще трябва да плаща солидни глоби за това, че държавата не желае да си изпълни задълженията. Стряскащо е и неприятно да се види, че държавата е по-склонна да обслужва частния интерес отколкото обществения, и се крие зад исканията на местните общности.

Застрашените видове птици, за които става въпрос, изключително много зависят от стари гори, които са нефрагментирани, те имат нужда от такива големи незасегнати територии, каза още Ирина Матеева:

Когато те влизат в Натура-2000, въпросът не е да се направи някакъв строг резерват или строга защитена територия, въпросът е да се прилагат специални природозащитни мерки. В случая горите да се управляват така, че да може да се поддържа тази старост на горите, да има мъртва дървесина и т. н. Този начин на поддържане на горите не позволява да се създават огромни ски писти. Ако се развива природосъобразен туризъм, ако се развиват събиране на горски продукти, дърводобив, съобразен с тези изисквания, всъщност тази гора ще дава много повече отколкото ако я сечем веднъж и направим писти.

Рила не е само на хората, които живеят в нея, тя дава природни ресурси на половин България. Не е редно заради интересите на отделни лица да се подлага небрежно бъдещото на населението в половин България, смята още Матеева.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна