Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо русенци пият най-много бира?

| обновено на 25.07.16 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на миналата седмица бяха изнесени данни на Съюза на биропроизводителите в България, според които най-много бира се пие в Русе. Там и мъжете, и жените държат лидерската позиция по консумация на кехлибарената напитка.

За първи път в Русе била сервирана бира през 1848 г. на празненство по случай рождения ден на императора в Австрийското консулство. Напитката се харесала на хайлайфа и параходите започнали да товарят бурета от Горен Дунав до "Русчук". Така халба по халба бирата навлязла във вътрешността на страната. После започнало и производството. Историческите доказателства са от директора на музея в Русе проф. Николай Ненов:

Във в. "Дунав" през 1868 г. пише как на пристанището в Русе са дошли въглища, предназначени за парната машина на бирената фабрика "Св. Петка" в Русе. Първите собственици са били фамилията Милде. За тогавашното биропроизводство водата е била изключително важна, вкусът на водата, тя прави основата на бирата, поради това голяма част от производството се пренася в Шумен.

Първата бира, естествено, е в Русе, имаме документи. Всичко останало са трикове на рекламата, подчерта проф. Ненов.

Каква бира обичат русенци и още за историята на любимата напитка – чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна