Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Най-важно е да се разбере защо бежанци се радикализират след приема им в ЕС

Димитрина Пандурова: Мерките за сигурност в Германия са максимално строги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентаторът от Ансбах е имал регистрация не само в България, но и в Австрия. Пребивавал е в България около половин година от края на 2013 до средата на 2014 година с хуманитарен статут, който дава право на свободно придвижване на територията на ЕС. Той не е бил депортиран обратно в Сирия заради действащите регламенти. Това обясни в предаването „Преди всички“ журналистът Димитрина Пандурова, която живее и работи в Мюнхен.

Тя цитира данни от германската преса, според които над 162 хиляди сирийци са поискали бежански статут в Германия за миналата година и на фона на този брой има само 23 отказа. От началото на бежанската криза федералната криминална полиция е оповестила над 400 предупреждения и сведения за възможни терористи сред бежанците.

Част от черната седмица за Германия е и загадъчният случай с внезапно простреляно дете на 13 години на детска площадка в Хамбург – случай, в който нито е бил чут изстрел, нито е ясно как точно е било ранено детето, изтъкна още Димитрина Пандурова.

Като човек, който от една година живее в Мюнхен тя декларира, че сигурността е на такова ниво, че не може да си представи какво повече би могло да се направи. Фактът, че над главата ти летят хеликоптери те кара да се чувстваш сигурен, допълни тя и разказа още, че в Германия има много стриктен контрол върху продажбата на оръжие, а оръжието на мюнхенския убиец е поръчано по интернет и е влязло в страната като „реквизит за театрална постановка“.

Според евродепутата Светослав Малинов загубата на илюзии и визия за Европа, която някои бежанци са имали, директно кореспондира с въпроса защо се преминава в тази крайна фаза и те се превръщат в убийци в общества, които те са смятали за най-добрите. Запитан дали има подценяване на опасността от радикализация на бежанците в ЕС той подчерта:БГНЕС

Идеята, че има подценяване не я приемам. Неподготвеността не е подценяване. Тя се дължи на безпрецедентната ситуация, огромния поток от бежанци и новата хибридна война, която се води срещу западното общество.

Притеснението е, че това са хора, които попадат на територията на ЕС наистина като бежанци, но след това с оглед на нови развития те стават много лесна плячка на т.нар. радикализация и впоследствие се оказват част от тази терористична мрежа.

Опасността през огромния поток от бежанци да проникват хора свързани с терористични организации съществува от самото начало на бежанската криза и отговорността за това е на първата страна в която влиза лицето. Има множество методи за идентифициране на такива хора и механизми, по които те да бъдат специално третирани като рискови, а информацията за това да се споделя максимално бързо, смята още Малинов.

Еевродепутатът посочи още, че споразумението с Турция работи, миграционният натиск е спаднал драстично, а това, че споразумението работи е от полза за ЕС и преди всичко за България.

Чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна