Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Панов: На неправителствения сектор се лепят етикети

Гражданският сектор в България е в застой, сочи Индексът за устойчивост на НПО

Снимка: БГНЕС

Състоянието на гражданския сектор в България остава непроменено от четири години насам, без да се подобрява развитието на гражданските организации. Дори да има напредък, той е минимален. Това обяви в предаването "Преди всички" директорът на Българския център за нестопанско право Любен Панов преди представянето на Индекса за устойчивост на неправителствените организации за 2015 година.

Индексът проследява развитието на гражданския сектор в 29 страни от Централна и Източна Европа и Азия от 1997 година насам. България се подрежда на осмо място от изследваните страни в Централна и Източна Европа, а Унгария, която преди години е била лидер в Индекса, изпада все по-назад. Влошаване е отчетено в областта на правната среда, а причина за това е ограничителното тълкуване на закона в процеса на регистрация на организациите, сочат данните.

Любен Панов очерта като най-голям проблем пред гражданските организации у нас областта на финансовата устойчивост или как те да осигурят дългосрочно постигане на техните мисии, като посочи, че един от начините за това е развитието на филантропията и дарителството, както и държавна политика в подкрепа на гражданските организации.

След изтичането на срока на авангардната при приемането ѝ стратегия обаче няма никакви сигнали държавата да има желание и идеи да приеме нова стратегия или да актуализира тази, а един такъв документ задава общата посока и политика  на държавата спрямо гражданските организации, заяви Панов.

В коментар на въпроса защо хората остават с впечатление, че много НПО партнират, а не коригират поведението на институциите, Любен Панов посочи:

Има много критично настроени организации, хора, които които публично заявяват критиките си срещу определени държавни политики, но се слагат етикети – "Откъде взимате парите си? От чужбина. Значи сте чуждестранни агенти, соросоиди и други такива".

Държавната политика е само един елемент от развитието на НПО. Самите организации трябва да са много по-активни и да привличат повече съмишленици, членове и доброволци.

Трябва да се инвестира и в гражданското образование, убеден е Любен Панов:

Младите хора да разбират каква е ролята на гражданския сектор, защо е важно да има организации, които невинаги се съгласяват с държавата, много често я критикуват и не са част от нея… каква е тяхната роля и ползата от тях.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Любен Панов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени