Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Богданов: Изкуството има невидим авторитет

Българският хелзинкски комитет и творческата платформа за анимация "Компот колектив" отправят предизвикателство за съчетаване на изкуството с човешките права, като обявяват конкурс за интерпретация на основни човешки права чрез илюстрация. Конкурсът е своеобразен експеримент не само към творческите заложби на участниците, но и към тяхната социална чувствителност.

Според Иван Богданов от "Компот колектив", който ще бъде и член на журито, в момента тече сблъсък между стария и новия свят, между новите представи за човешки права и старите ценности:

Рисунката е нещо толкова непринудено и точно затова може да предаде съобщение или ценности, заключени вътре в нея по един по-невинен начин, отколкото друг авторитет. Рисунката, изкуството имат таен и невидим авторитет. Чрез една рисунка можеш да покажеш много неща, които да не се възприемат така остро, както например чрез една снимка .

Конкурсът не е за професионалисти и в него може да се включи всеки, той е отворен, уверяват организаторите.

Този свят има нужда от нови реакции, а те обикновено идват от по-младите хора – така Богданов очерта очакваната целева група от участници в конкурса.

Краен срок за приемане на творбите е 15 август.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна