Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерациите по волейбол, кану-каяк и гребане с рестрикции към руснаците за Рио де Жанейро

Федерациите по волейбол, кану-каяк и гребане с рестрикции към руснаците за Рио де Жанейро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната федерация по волейбол очаквано потвърди, че няма да допусне руския волейболист Александър Маркин до участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Маркин е дал положителна проба за мелдоний през март тази година и поради тази причина отпадна от подготовката на тима заОлимпиадата.

Вече съм си у дома. Няма да ми разрешат да участвам на олимпийските игри. Руският отбор ще играе на олимпиадата, заяви Маркин пред ТАСС.

В последните месеци медиите твърдяха, че руският национален отбор по волейбол също може да бъде спрян от участие на олимпийските игри, но тези прогнози не се оправдаха. Русия спечели олимпийската титла при мъжете на игрите в Лондон през 2012 година. 

Световната федерация по кану-каяк лиши петима руски състезатели от правото да участват на най-големия спортен форум. Това са кануистите Анрей Крайтор и Алексей Коровашков и каякарите Александър Дяченвко, Елена Анюшина и Наталия Подолская. Причината е, че имената на петимата спортисти са сред споменати в доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция заради данни, че допинг-пробите им са били манипулирани. От централата  подчертаха, че останалите състезатели от руския олимпийски отбор по кану-каяк ще получат право да участват на Игрите.

Международната федерация по гребане отстрани трима руски спортисти от Олимпиадата. Това са Иван Баландин (осморка), Иван Подшивалов (четворка) и Анастасия Карабелщикова (осморка), предава ТАСС.  Причината за решението е, че тримата имат нарушения на антидопинговите правила в миналото. Руската федерация по гребане ще обжалват наказанията пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Президентът на руската централа Вениамин Бут заяви, че се опасява от отстраняването на целия руски тим по гребане от олимпийските игри.

В момента не се знае дали ще пътуваме за Рио или не, заяви Бут.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна